Föreläsare

 

Behöver du någon som kan förklara hållbarhet och klimatfrågan på ett lättillgängligt och inspirerande sätt? Då är det mig du letar efter.

Jag bryter ner och ger kunskap, och alltid med fokus på konkreta verktyg och steg till förändring. Hållbarhet är ett komplext ämne – och jag sänker tröskeln samtidigt som jag alltid problematiserar. Det här är ämnen jag brinner för - och det märks när jag föreläser.

Mina främsta specialområden, och där jag har över 15 års erfarenhet, är slow fashion, hållbart mode, och slow business, hållbart och värderingsdrivet entreprenörskap. Under hösten 2019 är jag dessutom bokaktuell med Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft och föreläser därför också mycket inom det ämnet.

En stor dos inspiration! Johannas föreläsning bygger på stor kunskap och personlig erfarenhet och är både konkret och lätt att ta till sig. Utan pekpinnar visar Johanna enkla, billiga och roliga sätt att hitta och skapa sin stil utan att förstöra miljön och gynna ofta usla arbetsvillkor i produktionsländerna.
— Linda Corneliusson Linde, Länsstyrelsen Kalmar län

Mina tre mest bokade föreläsningar

Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode

En inspirerande föreläsning om långsamt mode, baserad på boken jag skrivit med samma namn (Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode, Ordfront förlag 2016, tillsammans med Jennie Johansson). Slow fashion står i kontrast till dagens snabba shoppingmode och värdesätter istället eftertanke, personlig stil och kvalitet.

Föreläsningen ger dig såväl kunskap om modeindustrins klimat- och hållbarhetsproblematik som konkreta tips och verktyg till hur just du kan förändra din modevardag till att bli mer hållbar. Mycket inspiration utlovas och jag garanterar att du lämnar föreläsningen peppad, hoppfull och handlingskraftig!

Att ta del av Johannas föreläsning om långsamt mode är något jag rekommenderar alla! Johanna ger inspiration utifrån sin trygga kunskapsgrund och sitt eget sprudlande intresse för mode, hållbarhet och alla människors lika värde. Att det dessutom är roligt och smidigt att samarbeta med Johanna är såklart ett plus.
— Gudrun Norrfjärd, Sensus Studieförbund

Så tjänar du pengar på hållbarhet

Den nya tiden kräver att vi alla måste ställa om mot mer hållbarhet. Men knäckfrågan är: hur fortsätter vi att tjäna pengar samtidigt som att hållbarhet faktiskt handlar om mindre konsumtion? Det svarar jag på under denna inspirationsföreläsning som tar avstamp i modebranschen och detaljhandeln (där jag har min utgångspunkt genom att ha ägt och drivit både ett modemärke och en klädbutik samt arbetat många år med hållbart mode). Föreläsningen innehåller lika delar trendspaning och bra exempel från branschen som mina egna erfarenheter och reflektioner. Föreläsningen passar för såväl handel och modeföretag som övriga branscher - utmaningarna är desamma och går att applicera brett - och det oavsett om det gäller nystartade eller redan etablerade företag.

Tankeväckande föreläsning inom ett angeläget ämne och mekanismerna inom industrin. Väver ihop olika delar inom fashion, detaljhandel och pekar pedagogiskt på att allt som är gångbart inte alltid är hållbart samt pekar på en rad konkreta alternativa vägar för dom som vill vara hållbara och samtidigt kunna göra affärer.
— Daniel Swärd, Gävle Citysamverkan

Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft

Klimatfrågan är vår tids största fråga - och denna föreläsning tar avstamp i boken med samma namn Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft (Norstedts förlag 2019) skriven av mig, Maria Soxbo och Emma Sundh, Klimatklubbens tre initiativtagare. Vad kan du som individ göra? Och hur påverkar du politiker och företag? Om vikten av att skapa förändring, organisera sig och gå från depp till pepp. Under föreläsningen guidas åhörarna genom fakta, konkreta tips och lösningar. Alltid på det sätt som på kort tid blivit Klimatklubbens signum: lättillgängligt, tydligt och inspirerande. Områden som mat, transport och konsumtion belyses, precis som vikten av att prata, engagera sig och att fokusera på normförskjutning. (Denna föreläsning kan du också boka med Emma Sundh eller Maria Soxbo, läs mer om det här)

Praktisk info

Pris från 17 500 kr plus moms för 60 minuters föreläsning, resa och eventuellt boende tillkommer.

Jag älskar att föreläsa och har erfarenhet av många olika upplägg och situationer. Jag har föreläst i allt mellan 15 minuter och i flera timmar. Ibland med efterföljande workshop eller tillhörande praktiska aktiviteter. På svenska och engelska, i Sverige och utomlands. Självklart anpassar jag alltid mina föreläsningar utifrån sammanhang och målgrupp - och kan också skräddarsy helt och hållet utifrån just dina behov och önskemål. Så hör gärna av dig så pratar vi vidare om vad vi skulle kunna göra tillsammans!

Johanna var en mycket påläst och entusiasmerande föreläsare som på ett underhållande sätt lyckades blanda mode och flärd med viktig miljökunskap. Oavsett vilken fråga Johanna fick från publiken hade hon ett uttömmande och tydligt svar. Föreläsningen varade i en timme och därefter var det publikfrågor i ytterligare nästan en halvtimme, men den 140 personer stora publiken satt som trollbunden. Mitt intryck är att Johanna verkligen lyckades få oss att förstå att det går att vara mode- och miljömedveten på en och samma gång.
— Cecilia Lindgren, Lunds Stadsbibliotek

Fler förslag på föreläsningar:

Klädbyte och 15 minuters-föreläsning

Vill du kombinera en praktisk aktivitet med en dos kunskap? Personligen tycker jag att detta är det perfekta sättet att kickstarta en hållbar garderob. Och jag hjälper dig att arrangera klädbytet med praktisk handledning, metod och tips inför samt startar upp själva bytet med en inspirerande föreläsning.

Miniföreläsningar: 4 x 15 minuter

Har du ett sammanhang där publiken inte förväntas orkar lyssna mer än 15 minuter? Då är detta upplägg perfekt! Jag föreläser om fyra olika ämnen utspridda över 2 timmar. I detta koncept föreläser jag både utifrån Slow fashion, Gör skillnad! och om hållbart entreprenörskap - du väljer ämnesområde!

Problemen inom klädindustrin

Hur ser problemen exakt ut, hur uppstod de och vad blir konsekvenserna? En historisk tillbakablick som sedan förankras i dagens situation med fokus på konkreta exempel och statistik.

Vårda ömt

En föreläsning om konkreta tips för klädvård och härliga tips och trix för att få garderoben att hålla längre.

Materialskolan

Här djupdyker vi i kvalitet och textila material - vilka material ska du satsa på och hur är det egentligen med olika certifieringar och miljöaspekter? Och vad betyder egentligen "bra kvalitet"?

Stilsjälvförtroende och garderobsfix

Hur får du det där stilsjälvförtroendet som gör att du vågar ställa dig utanför trender? Och hur får du egentligen den där perfekta garderoben? Och måste du vara en minimalist för att överhuvudtaget kunna konsumera hållbart? Allt det och lite till svarar jag på i denna föreläsning.

Att ta risken att bli mindre omtyckt - om att bygga ett starkt varumärke

En inspirationsföreläsning där jag berättar om mina egna erfarenheter av att driva företag och bygga varumärke. Att våga positionera sig, skapa en tydlig riktning och bestämma sig för att låta allt i företaget utgå från de egna värderingarna. En öppen och ärlig föreläsning där jag delar med mig av såväl det härliga som det jobbiga med att vara entreprenör, och mina egna erfarenheter och reflektioner. Föreläsningen riktar sig till dig som driver eget: oavsett om du vill starta, precis börjat eller har några års erfarenhet men vill hitta ny energi.

På ett ärligt och genuint sätt delar Johanna med sig av sin kunskap och hon drar många exempel från sin egen entreprenörsresa. Johanna är inte rädd att prata om verkligheten som den är, höga berg och djupa dalar men hon använder sig av sin varma humor hela tiden så efter föreläsningen med tillhörande workshop är kropp och själ påfylld med ideér, nyttiga tips och en sundare syn på sitt egenvärde! Ett stort plus för mig som arrangör är hennes öppenhjärtliga bemötande före, under och efter hennes arbetsinsats!
— Tina Larsson, Norrlands designkreativ
Johanna pratar sanning utan att glorifiera. Hon säger det viktigaste och delar alla tankar. Jag fick verktyg att använda i praktiken och en riktig inspirationsboost till att jag går på rätt väg, för det är min egen. Hennes tips är värda sina år av erfarenhet och jag gick där ifrån påmind om vad som är viktigt.
— Josefin, åhörare om "Att ta risken att bli mindre omtyckt"

Vill du att jag ska ta fram en helt skräddarsydd föreläsning? Eller har du några andra frågor eller funderingar? Maila mig på hej@johannanilsson.se eller kontakta mig här nedan för mer information och/eller offert.