Slow fashion

 

Jag, Johanna Nilsson, arbetar som opinionsbildare och påverkare, och att prata om hållbart mode på ett lättillgängligt och inspirerande sätt, men utan att förenkla, är det jag gör. Jag bryter ner, förklarar och ger kunskap, och alltid med fokus på konkreta verktyg och steg till förändring. Hållbart mode är ett komplext ämne – jag sänker tröskeln samtidigt som jag alltid problematiserar.

Jag föreläser, medverkar i media, modererar panelsamtal, gör konsultuppdrag och opinionsbildar i frågan genom mina egna kanaler: blogg, sociala medier och podcast m.m. Mer om vem jag är.

Vad jag gör

Föreläsare

Författare

Moderator

Konsult

Influencer

Medverkan i media

Varför Slow fashion?

Så mycket konsumerar vi varje år

Enligt Naturvårdsverket köper vi svenskar nästan 14 kilo textil per person och år och 7,5 kilo av det knölar vi ner i soporna.

Mellan år 2000 och 2015 dubblerades världens klädproduktion, och fram till 2030 beräknas den öka ytterligare 60 procent enligt FN. Och vi konsumerar mer och mer för varje. Idag använder vi det vi köper hälften så länge som vi gjorde för 15 år sedan (Källa: Greenpeace).

60 % av de textilier vi svenskar slänger skulle gå att återanvända. Men varför gör vi det inte? Enligt en rapport från Naturvårdsverket är det 62 % av oss svenskar som aldrig köper begagnade kläder. Däremot är vi hyfsat duktiga på att skänka till second hand, 3,8 kilo av de där totalt 14 kilona lämnar vi in. MEN i snitt köper vi endast 0,8 kilo textil per person och år second hand. Vilket så klart betyder en väldig mängd massa kläder som ingen verkar vilja ha!

(Del ur studiecirkel jag har gjort på uppdrag av studieförbundet Bilda)

Dagens modeindustri är ohållbar

Vårt sätt att konsumera så mycket, snabbt och ofta som vi gör skapar därmed en hel del problem. Först genom en produktion där såväl miljön som de som arbetar i produktionen far illa och sedan genom mängden avfall som kläderna vi har tröttnat på skapar. En enda t-shirt av bomull kräver i snitt 2700 liter vatten, vilket är lika mycket som du dricker på tre år. Och polyester görs på olja, en allt annat än förnybar råvara. De som syr våra kläder har dessutom sällan en lön de kan leva på och ofta en arbetsmiljö som både är rent farlig och hälsovådlig. Idag finns inte heller någon storskalig fungerande textilåtervinning vilket gör att plaggen du inte längre vill ha alltför sällan får ett nytt liv.

Så det vi kan vara överens om är att dagens modeindustri och -system, som ofta brukar kallas Fast fashion, måste förändras i grunden. Och det är exakt vad jag arbetar med.

Vad är slow fashion?

Slow fashion och hållbart mode är en motreaktion på allt det osunda som dagens modeindustri står för. Slow fashion är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus, och där kvalitet går framför kvantitet. Där vi prioriterar färre och finare plagg (med finare menas inte en dyrare prislapp, utan i bemärkelsen att du som bärare känner mer för plagget.)

Slow fashion handlar om att minimera mängden nyproducerat och att förlänga livslängden på det som redan existerar. Genom att vårda och laga. Genom att hyra, byta, låna och köpa second hand. Genom att sy om och förändra, så kallad remake. Och självklart handlar det om att producera schysstare: där en hållbar produktion med respekt för miljö, arbetsvillkor och löner är en självklarhet.

Vad slow fashion inte handlar om

Det är lätt att tänka att en hållbar garderob handlar om förbud och uppoffringar. Att aldrig mer få tycka att kläder är kul eller att från och med nu bara bära fula plagg. Men det är något jag vänder mig starkt emot. Utan jag vill inspirera och visa på hur otroligt många möjligheter som finns istället. Ja, att det kanske till och med är så att det ohållbara fast fashion-system vi har idag har gjort att vi har tappat kärnan och kärleken till våra kläder. För att det idag handlar mer om konsumtion än om mode och hantverket bakom. Och det är det jag vill ta tillbaka: och på allvar visa vilken enorm värld av möjligheter som gömmer sig därute. Den värld som jag kallar hållbart mode.

Jag skriver återkommande slow fashion och hållbart mode i mina sociala kanaler, och du hittar alla mina blogginlägg här: Slow fashion. Samt allt annat jag har gjort och gör inom området: Föreläsare, författare, moderator, konsult, influencer och medverkan i media.

Johanna Nilsson
hej@johannanilsson.se

www.slowfashion.nu